Istoric

SECS story and history (EN)

Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală a fost fondată în anul 1990 cu ajutorul IPPF (International Planned Parenthood Federation) pentru a răspunde nevoilor din acea perioadă, de informare, educare şi oferire de servicii în domeniile sexualităţii şi planificării familiale. De atunci, SECS a continuat să militeze pentru drepturile reproductive şi sănătatea reproducerii în România.

De-a lungul anilor SECS a fost un educator, un formator de opinie şi un pioner în oferirea de servicii de planificare familială. În ultima decadă, SECS a jucat un rol major în Programul Naţional de Planificare Familială şi a sprijinit crearea unei reţele coerente de susţinători ai sănătăţii reproducerii în România şi în special ai planificării familiale.

  Primele activități realizate cu suportul IPPF au fost organizarea unor mici campanii de informare, educare și comunicare, distribuirea de contraceptive și dezvoltarea capacității de formare în domeniile planificării familiale și educației sexuale.

        În anul 1990 SECS a început să militeze pentru implicarea medicilor de familie în oferirea serviciilor de planificare familială cu scopul de a crește accesul populației la acest tip de servicii.

Un an mai târziu, cu sprijinul Centrului de Dezvoltare și Acțiuni pentru Populație și cu finanțare de USAID, SECS a inițiat proiectul ”Dezvoltarea clinicilor private de planificare familială în România”, în cadrul căruia au început să funcționeze 6 cabinete private.

        În anul 1991 SECS a organizat prima Conferință Națională de Planificare Familială, în cadrul căreia s-a adus pentru prima dată în discuție subiectul contracepției atât pentru furnizorii de sănătate, cât și pentru public.

  A fost organizată prima campanie de informare, educare și comunicare (IEC) într-o tabără de vară destinată tinerilor, în colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului.

        Ministerul Sănătății, în colaborare cu SECS și cu suportul profesional din partea IPPF a început dezvoltarea unui pachet de formare în domeniul planificării familiale.

SECS a dezvoltat curriculum şi a instruit furnizatorii de planificare familială din toate clinicile de planificare familială privind consilierea şi educaţia sexuală.

        A susținut a doua Conferință Națională de Planificare Familială.

  În anul 1993, rețeaua a fost mărită cu alte 3 clinici, cu ajutorul IPPF/EN, iar patru ani mai târziu aceasta e devenit independentă financiar.

        În anul 1996 rețeaua de voluntari a ajuns la 1000 de membri, dintre care 60% erau sub 26 de ani.

SECS împreună cu UNFPA a implementat proiectul ”Dezvoltarea modulelor Informaționale în domeniul sănătății reproducerii”, cu scopul de a disemina informații despre sănătatea reproducerii și planificarea familială furnizorilor de servicii de acest tip. Astfel, au fost traduse și adaptate în limba română numeroase texte de referinţă în domeniul planificării familiale.

        SECS a exprimat public lipsa accesului la servicii de PF în rândul populației din mediul rural, iar în 1997 a realizat un proiect pilot în 14 comunități din două județe, finanțat de Uniunea Europeană.

  Rețeaua Europeană și SECS au organizat un tur de studiu în Marea Britanie cu scopul de a motiva factorii de decizie de a avea un rol activ în dezvoltarea educației sexuale și de gen, de care au beneficiat 12 parlamentari și oficiali din guvern.

        În anul 1998 SECS a devenit membru IPPF cu drepturi depline.

A dezvoltat şi a testat programe de creştere a accesului la serviciile de planificare familială pentru populaţia din mediul rural.

        SECS a implementat, cu fonduri de la Uniunea Europeană, un proiect de distribuție de contraceptive prin intermediul comunității, pentru populația de etnie romă. Prin intermediul acestuia, SECS a evidențiat anumite bariere în accesul contraceptivelor precum costurile acestora, lipsa documentelor și procesul îngreunat de obținere a actelor.

  În 1998, a fost implementat proiectul ”Integrarea contracepției de urgență în serviciile destinate tinerilor și în educația sexuală cuprinzătoare”, finanțat de IPPF Vivion 2000 Fund. Un proiect pilot a fost implementat de către SECS și Tineri pentru Tineri în trei județe și a presupus integrarea educației sexuale în curriculum școlar.

        În anul 2001 a fost lansat primul site din România dedicat prevenirii infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV/SIDA, ca urmare a eforturilor SECS și UNDP.

A realizat un manual de instruire a formatorilor pentru curriculum de planificare familială şi a instruit toţi formatorii acreditaţi din România pe tema planificării familiale.

        A dezvoltat curricula pentru instruirea de bază privind planificarea familială a doctorilor de familie şi a asistentelor şi a instruit peste 7000 de participanţi.

  A realizat un model bazat pe trei stâlpi pentru Programul Naţional de Planificare Familială.

        A dezvoltat şi implementat la nivel naţional sistemul logistic de monitorizare a distributiei contraceptivelor.

A oferit asistenţă tehnică pentru autorităţile locale din toată ţara pentru implementarea Programului Naţional de Planificare Familială.

        A implementat proiecte de mobilizare a comunităţilor în marile oraşe din România, cu scopul de a creşte accesul populaţiei sărace la serviciile de planificare familială.

  A dezvoltat şi implementat programe Contracepţia după Avort în marile maternităţi din România

        A implementat cu ajutorul tinerilor voluntari campanii cuprinzătoare de prevenire a HIV/SIDA în mediul rural.

A dezvoltat curriculum de instruire privind drepturile reproductive şi sexuale şi sănătatea reproducerii şi sexuală a celor care trăiesc cu HIV şi a instruit furnizorii de servicii în domeniul sănătăţii reproducerii.

        A oferit servicii de planificare familială şi sănătatea reproducerii printr-o reţea de 11 clinici.

  A implementat proiecte de mobilizare socială şi de conştientizare privind cancerul de sân şi depistarea timpurie a acestuia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s