Impreuna pentru sanatatea sanului

 Programul de cooperare elvetiano-roman sigla

Proiectul „Împreună pentru sănătatea sânului“ este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Proiectul își propune întărirea capacităţii locale a instituțiilor din 11 județe (Mureș, Constanța, Brașov, Covasna, Harghita, Bistrița, Giurgiu, Călărași, Tulcea, Prahova și municipiul București)de a organiza şi susţine implementarea unor politici publice în domeniul cancerului de sân şi de a clădi comportamente durabile sănătoase cu privire la cancerul de sân în rândul populaţiei.

Parteneri

“Împreună pentru sănătatea sânului” este implementat în perioada august 2013 – iulie 2015, de către Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS) în parteneriat cu Asociația Alternative pentru Performanță (ALPER), Societatea Română de Cruce Roșie – filialele Sector 5 si Tg. Mureș, Centrul Parteneriat pentru Egalitate – București, Parteneri în Progres – Contanta, Asociația Română de Cancer – Grupul Destine Comune – Tg. Mureș, Asociația Pas Alternativ – Brașov și Clubul Amazoanelor Bistrițene.

De ce acest proiect?

In România cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul populației feminine și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femei. În fiecare an, aproximativ 6.000 de femei se îmbolnăvesc și peste 3.000 mor din cauza acestei boli.

Având în vedere nevoile mari din acest domeniu și faptul că resursele existente sunt puține, respectiv numărul mic al instituțiilor care desfășoară activități în acest domeniu, proiectul și-a propus dezvoltarea capacității organizațiilor de a iniția activități și proiecte care se adresează acestei problematici.

Ce vom realiza?

1. Consolidarea si dezvoltarea rețelei „Împreună pentru sănătatea sânului”

Prin acest proiect ne propunem extinderea rețelei prin includerea unor organizații noi din judeţele Constanţa, Cluj, Mureş, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita, Giurgiu, Călăraşi şi Tulcea. În fiecare din judeţele menţionate vor exista minim două organizaţii neguvernamentale din care cel puţin o organizaţie de femei bolnave, aparţinători sau supravieţuitoare de cancer de sân care vor participa la formularea şi implementarea unor politici publice destinate susţinerii cu regularitate de campanii de conştientizare, informare, educare privind depistarea precoce a cancerului de sân.

2. Întărirea capacității organizațiilor

Instituțiile din județele vizate în proiect vor beneficia de o serie de ateliere pentru a crește capacitatea acestora de a dezvolta și implementa activități vizând problematica sănătății sânului. Temele abordate vor include:

Evaluarea comunității

Participanții obţin instrumentele şi cunoştinţele necesare pentru a evalua serviciile disponibile la nivel local în domeniul cancerului de sân, pentru a analiza nevoile cheie în acest domeniu şi pentru a identifica zonele neacoperite în ce priveşte educaţia şi serviciile. La încheierea acestui atelier, participanţii vor fi capabili să facă evaluări comunitare şi planuri de acţiune pentru comunităţile lor.

Advocacy

Cursanţii obţin cunoștințele și instrumentele necesare pentru a identifica și dezvolta strategii de influențare a politicilor privind cancerul de sân. Aceştia învaţă să dezvolte un plan pentru implicarea factorilor de decizie, să construiască mecanisme de sprijin între parteneri şi să monitorizeze activitățile pentru a-şi demonstra rezultatele.

Management de proiect

Membri noi ai Reţelei „Împreună pentru sănătatea sânului” vor beneficia de o instruire de 4 zile destinată dezvoltării abilităţilor de dezvoltare şi management de proiecte.

Conştientizarea şi educarea asupra cancerului de sân

Acest modul permite cursanţilor să-și însușească noțiunile necesare pentru a transmite in cadrul comunităţilor lor, mesajele cheie privind autocunoaşterea sânilor, importanța depistării precoce a afecțiunilor sânului și serviciile existente. Pe lângă faptul că se vor informa pe marginea autocunoaşterii sânilor, participanţii vor discuta şi despre modalităţile de a depăşi obstacolele, pentru a schimba comportamentul în comunităţile lor.

Strângerea de fonduri și atragerea voluntarilor

Va fi organizat un schimb de experiență de bune practici în domeniile strângerii de fonduri și atragerii de voluntari. La încheierea acestuia participanţii vor fi capabili să identifice surse de finanțare pentru activitățile din domeniul cancerului de sân și să determine cea mai bună abordare pentru diferitele surse de finanțare. În domeniul voluntariatului, participanţii vor împărtăși bune practici cu privire la atragerea și menținerea persoanelor care doresc să muncească în beneficiul altor membri ai comunităţii, sprijinind o cauză.

3. Dezvoltarea unei abordări integrate de acțiune

Scopul Reţelei „Împreună pentru sănătatea sânului” este de a creşte impactul acţiunilor întreprinse de fiecare dintre membrii săi şi de a îmbunătăţi politicile publice privind sănătatea sânului. Din acest motiv este important ca Reţeaua să stabilească un set de priorităţi comune pornind de la nevoile identificate şi să stabilească o agendă pentru acţiunile viitoare. Astfel, in cadrul proiectului se va organiza o întâlnire a Rețelei pe an pentru discutarea priorităţilor, a obiectivelor de viitor şi pentru a elabora un Plan comun de acţiune pentru membrii săi.

4. Creșterea gradului de conștientizare a populației asupra importanței și metodelor disponibile pentru depistarea precoce a cancerului de sân

Una dintre principalele misiuni asumate de Reţeaua „Împreună pentru sănătatea sânului” este promovarea în rândul populaţiei a conştientizării, informării şi educării populaţiei în vederea solicitării de consultaţii de depistare precoce a cancerului de sân, ca singură metodă ce şi-a demonstrat eficienţa în reducerea deceselor prin această boală. Noii membri ai rețelei vor beneficia de instruirea facilitatorilor în domeniul conștientizării asupra cancerului de sân și cu sprijinul coordonatorului local vor organiza în al doilea an de proiect, sesiuni de informare a populației privind importanța depistării precoce a cancerului de sân.

    sigla SECS             sigla CPE            Societatea romana de cruce rosie sector 5 sigla              Crucea Rosie Romana

Asociatia alternative pentru performanta sigla         Destine comune Tg Mures sigla                     parteneri in progres                      pas alternativ

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s